Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Προηγείται στον πρώτο γύρο , ο πρόεδροςΝικολά Σαρκοζί σύμφωνα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.




Η ανατροπή αυτή αλλάζει  τα δεδομένα για  τον  σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ που θεωρούταν  φαβορί.
Η  δημοσκόπηση του CSA που δημοσιεύθηκε χτες δίνει ευρύ προβάδισμα στον Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο, με 30% των ψήφων έναντι 26% για τον Φρανσουά Ολάντ.
Μια  έρευνα του TNS Sofres έδινε για πρώτη φορά στη διάρκεια της εκστρατείας τον απερχόμενο πρόεδρο επικεφαλής με 29% έναντι 28% για τον Ολάντ.

Για τον Εντουάρ Λεσέρφ, γενικό διευθυντή της TNS Sofres, «ακόμη κι αν μπορούμε να πούμε ότι οι υποψήφιοι είναι στήθος με στήθος η δυναμική έχει αντιστραφεί υπέρ του Νικολά Σαρκοζί». Το εβδομαδιαίο περιοδικό Nouvel Observateur επιβεβαιώνει: «Βοήθεια, ο Σαρκοζί επιστρέφει».

Το ινστιτούτο CSA αποδίδει την τάση στην  "απογοήτευση" κάποιων οπαδών της αριστεράς "που τους είχε προσελκύσει η στάση του Φρανσουά Ολάντ όταν είχε "επιτεθεί" στα εισοδήματα των πιο εύπορων νοικοκυριών, και οι οποίοι απογοητεύτηκαν επειδή δεν άκουσαν αρκετά για το κοινωνικό κράτος", σύμφωνα με τον Ζερόμ Σεντ Μαρί.

Παρατηρεί επίσης, μια στάση των κεντρώων ψηφοφόρων πιο ευνοϊκή προς τον Σαρκοζί, ο οποίος θα έχει, όπως ισχυρίζονται, "περισσότερες ικανότητες άσκησης εξουσίας ως αρχηγός κράτους".

Όλοι συμφωνούν ότι ήταν επιτυχημένη η έναρξη της εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί, από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός πως  οι δολοφονίες από τον  νεαρό "οπαδό του τζιχάντ" στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας συγκλόνισαν τη χώρα, η επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας φυσικά και ευνόησε τον νυν πρόεδρο, ο οποίος μπόρεσε να εξωραΐσει την εικόνα του, ως "προστατευτικής" φιγούρας απέναντι στην κρίση ή τη βία.

Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα  ο Νικολά Σαρκοζί ξανάρχισε τις συναντήσεις του σε υψηλούς τόνους. Ηγείται μιας επιθετικής εκστρατείας, προβάλλοντας από την αρχή πολύ σκληρές θέσεις για τη μετανάστευση. "Πώς να ενσωματώσεις, πώς να αφομοιώσεις, όταν ένα ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης έρχεται συνεχώς να εξουδετερώσει τις προσπάθειες της Δημοκρατίας;", δήλωσε με έμφαση σε μια συγκέντρωση στη Νάντη (βορειοδυτικά).

Το προεδρικό στρατόπεδο, το οποίο ξανακέρδισε τις ελπίδες του το Μάρτιο,  τώρα  αποδοκιμάζει τη στρατηγική του Φρανσουά Ολάντ που "θέλει να κάνει εκστρατεία κυρίως πάνω στον "αντι-σαρκοζισμό" σύμφωνα με την εκπρόσωπο του, Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ.

Από την πλευρά του ο  Ολάντ  σε   συνέντευξή του  στην εφημερίδα Le Monde που δημοσιεύεται σήμερα επαναλαμβάνει ότι θέλει να "συνενώσει", να είναι ένας πρόεδρος "σταθερός στις επιλογές και τη διάρκεια", και λαμβάνει και πάλι τη θέση της αντιπολίτευσης στον απερχόμενο του οποίου "το βαρύ ισοζύγιο" σφυροκοπείται αδυσώπητα από το επιτελείο του.

Αντιμέτωπος με την εντυπωσιακή άνοδο του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελενσόν (πιστώνεται με 10 έως 14%), ο Ολάντ απλώς υπενθυμίζει ότι ο πρώτος γύρος είναι "αποφασιστικής σημασίας" και αρνείται να επιτεθεί από το φόβο της διαίρεσης του στρατοπέδου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου